Δόμνα Σαμίου

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε το 1928, στην Καισαριανή Αθήνας, από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μαθήτευσε κοντά στον Σίμωνα Καρά, ιδρυτή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής. Από το 1954 και έως το 1971 συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.), καθώς επίσης με την Ελληνική Τηλεόραση για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μουσικό Οδοιπορικό». Παρουσίασε επί σειρά ετών αυθεντικές εκτελέσεις δημοτικών τραγουδιών και πραγματοποίησε αναρίθμητες συναυλίες στις οποίες συμμετείχε η ίδια και άλλοι καλλιτέχνες, επιμένοντας πάντα στην ακριβέστερη δυνατή απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους κάθε περιοχής. Το έργο της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και την Αυστραλία.

Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες, για περίπου σαράντα χρόνια (1963-2000) κατέγραφε συστηματικά δημοτικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το υλικό αυτό —που συνιστά το αρχείο της— ανήκει στον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», τον οποίο ίδρυσε το 1981 και περιλαμβάνει περίπου 2.500 τραγούδια από χωριά, συνοικισμούς και πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Οι ηχογραφήσεις, σε αναλογικές ταινίες και κασέτες, παραχωρήθηκαν στη Βιβλιοθήκη με σκοπό την ψηφιοποίησή τους, γεγονός που έχει εξαιρετική σημασία διότι προέρχονται από ανθρώπους οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Διαμέσου των ηχογραφήσεων αυτών διατηρούνται ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και η μουσική παράδοση της χώρας μας.