Περιοδικά

Τα ελληνικά μουσικά περιοδικά του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αποτελούν για τους ερευνητές της Ελληνικής έντεχνης μουσικής μια από τις βασικότερες πηγές πληροφόρησης για την εξέλιξή της. Μέσα από την αρθρογραφία μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τη συνέχιση της βυζαντινής και της δημοτικής παράδοσης, για την πορεία των Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη δημιουργία των πρώτων ωδείων και μουσικών χώρων και γενικότερα για τις μουσικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συλλογή των περιοδικών της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» αριθμεί 170 τίτλους.

Από την πλούσια αυτή συλλογή έχουν μέχρι στιγμής ψηφιοποιηθεί τα περιοδικά «Μουσικά Χρονικά» και «Μουσική Κίνησις»:

  • α) Τα Μουσικά Χρονικά, με εκδότη των Ιωσήφ Παπαδόπουλο, εκδόθηκαν από το 1928 έως το 1933 με μηνιαία περιοδικότητα. Στα τεύχη που κυκλοφόρησαν δημοσιεύτηκαν άρθρα των σημαντικότερων μουσικών και μουσικοκριτικών της εποχής, όπως ο Μ. Καλομοίρης ο Δ. Λαυράγκας και ο Θ. Πολυκράτης.
  • β) Η «Μουσική Κίνησις» κυκλοφόρησε από το 1949 έως το 1956 από το Ελληνικό Ωδείο και η αρθογραφία του περιοδικού αφορούσε τόσο θέματα γενικού μουσικολογικού ενδιαφέροντος όσο και θέματα που σχετίζονταν με τη δραστηριότητα του Ωδείου.

Λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο διατίθενται ελεύθερα η πλήρης αποδελτίωσή των περιοδικών κατά άρθρο και κατά τεύχος και η ψηφιοποιημένη εικόνα του εξώφυλλου του κάθε τεύχους. Η πρόσβαση στο πλήρες ψηφιοποιημένο τεκμήριο, γίνεται μόνο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.