Δημήτριος Λιάλιος

Ο Δημήτριος Λιάλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το Νοέμβριο του 1869. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα βιολιού και πιάνου στη γενέτειρά του με τον Ιταλό καθηγητή Augusto Tiveri. Σε ηλικία 15 ετών έφυγε για την Ζυρίχη με σκοπό να σπουδάσει μηχανολόγος, αλλά σύντομα εγκατέλειψε αυτή την προσπάθεια και κατέληξε στο Μόναχο το 1891, όπου σπούδασε δίπλα στο διάσημο παιδαγωγό και συνθέτη Ludwig Thuille έως το 1907.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Πάτρα όπου ίδρυσε ορχήστρα, μέλη της οποίας ήταν φιλόμουσοι της τοπικής κοινωνίας των Πατρών και συγγενείς του. Το 1916 παντρεύτηκε την υψίφωνο Ειρήνη Πάλλη με την οποία τέσσερα χρόνια αργότερα αναχώρησε και πάλι για το Μόναχο, όπου διετέλεσε υποπρόξενος της Ελλάδος. Στη θέση αυτή παρέμεινε ως το 1935. Πέθανε στην Αθήνα στις 13 Μαρτίου 1940.

Οι περισσότερες συνθέσεις του απηχούν το πνεύμα του γερμανικού ρομαντισμού στο ύφος του J.Brahms και του F.Liszt, φανερά επηρεασμένες από την παραμονή του στο Μόναχο. Εξαίρεση αποτελούν τα πρώτα του έργα που συνέθεσε υπό την καθοδήγηση του πρώτου του δασκάλου, στα οποία διακρίνεται μια ιταλική επιρροή. Μάλιστα μερικά από αυτά τυπώθηκαν εκείνη την εποχή στην Ιταλία. Το αρχείο του συνθέτη περιήλθε στην κατοχή της Βιβλιοθήκης ύστερα από δωρεά των κληρονόμων του και αποτελείται ως επί το πλείστον από τελικά χειρόγραφα του συνθέτη και λίγες εκδόσεις. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • 1) Έργα μουσικής δωματίου (κυρίως κουαρτέτα εγχόρδων και έργα για βιολί και πιάνο)
  • 2) Χορωδιακά έργα
  • 3) Ορχηστρικά έργα
  • 4) Τραγούδια

Το ψηφιακό αρχείο είναι πλήρως διαθέσιμο στο κοινό για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.